Cuba Banding

Thursday, July 19, 2012

Pemimpin parti politik jumpa SPR hari ini

Pemimpin parti politik jumpa SPR hari ini

Harakahdaily, 19 Jul 2012
BANGI: Para pemimpin PAS bersama rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat bertemu dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Putrajaya Marriott Hotel & Spa hari ini.


(Model tempat mengundi dalam pertemuan SPR dengan parti politik hari ini...gambar The Malaysian Insider)


Turut serta adalah pemimpin dari Barisan Nasional (BN) yang diramalkan sebagai pertemuan terakhir menjelang pilihanraya umum ke 13.


Ucaputama diberikan oleh pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof manakala timbalannya, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar memberikan taklimat kepada semua wakil parti politik yang hadir.

Setiap parti disediakan 10 kerusi namun tidak semua menghantar wakil penuh. Pengarah pilihan raya Pemuda PAS, Mohd Sany Hamzan dan Pengarah IT PAS, Shuhaimi Embong antara yang hadir bagi pihak PAS.

Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad antara yang dilihat mewakili PKR manakala Arichelvan mewakili PSM.

"Biasanya, ini petanda PRU makin hampir. Mungkin selepas Raya.

“Tetapi yang ada kuasa adalah perdana menteri.

“SPR sudah bersiap sedia untuk menjalankan pilihan raya pada bila-bila waktu," kata seorang petugas SPR sebagaimana dilapor oleh The Malaysian Insider hari ini.

Spekulasi tarikh pilihan raya yang terdekat adalah September ini iaitu sebaik sahaja selepas sambutan hari raya Aidilfitri dan sebelum musim Haji bermula.

Dalam pertemuan ini, SPR menunjukkan cara-cara bagaimana dakwat kekal digunakan semasa pilihan raya umum nanti.

Penggunaan dakwat kekal adalah salah satu daripada tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang telah mengadakan tiga demonstrasi di ibukota untuk menuntut reformasi pilihanraya.

Mereka juga menuntut daftar pemilih dibersihkan namun sehingga kini ia terus menjadi isu besar khasnya di Selangor.

Peningkatan mendadak berlaku dalam senarai pemilih di Selangor.

Angka terkini jumlah pengundi berdaftar  adalah berjumlah 12,912,045 juta orang di seluruh negar.http://bm.harakahdaily.net

No comments: