Cuba Banding

Friday, March 30, 2012

Lima negeri ‘dalam bahaya’ untuk BN ketika PRU,

Lima negeri ‘dalam bahaya’ untuk BN ketika PRU, kata Khir Toyo

March 30, 2012
KUALA LUMPUR, 30 Mac — Bekas Jawatankuasa tertinggi Umno Dr Mohd Khir Toyo telah menyenaraikan lima negeri yang mungkin sukar untuk Barisan Nasional (BN) mengekalkan kedudukannya dalam pilihan raya akan datang, kerana formula lama yang digunakan untuk meraih undi tidak lagi berkesan.
Antara negeri yang dinamakan Khir adalah Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Perak, dan juga Kuala Lumpur, yang mana jumlah pengundinya tidak mempunyai perbezaan ketara antara Melayu dan bukan Melayu.
“Ini adalah negeri yang sukar, Penang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Wilayah, jika kita lihat pengundi di sini, bilangan pengundi bukan Melayu adalah lebih kurang sama dengan pengundi Melayu, jumlah mereka tidak banyak berbeza.
“Negeri-negeri ini dalam bahaya,” kata Khir (gambar) kepadaThe Malaysian Insiderdalam temuramah eksklusif minggu lalu.
Bekas Menteri Besar Selangor itu berkata sementara Melayu masih lagi menyokong Umno, kebanyakan sokongan tersebut adalah daripada kumpulan pengundi di kawasan luar bandar, sementara pengundi “bandar” akan mengundi untuk Pakatan Rakyat (PR).
“Bukan kerana pembangkang bagus. tidak, mereka banyak kelemahan. Adakah mereka menunaikan janji mereka? Tidak.
“Namun pengundi bandar adalah sangat berbahaya di negeri-negeri ini. Masalahnya adalah menjadikan Umno terlalu dominan ... mungkin akan hilang negeri ini,” katanya.
Sementara Umno melakukan segala tugas BN akan menjadikan pengundi bukan Melayu seperti tidak berkuasa akan menyebabkan kurangnya sokongan kepada kerajaan.
“Saya belajar dari kesilapan saya. Menjadikan Umno terlalu dominan dalam BN adalah tidak baik. Kepimpinan negara perlu mempunyai strategi lain.
“Lihat PAS, mereka lebih berbahaya daripada Umno tapi bukan Melayu tetap menyokong mereka, kenapa? Kerana mereka tidak dominan dalam Pakatan,” tegas Khir.
Pemimpin Umno itu turut mengeluh kerana adalah sukar untuk mengukur sokongan terhadap BN daripada bangsa, dan menyalahkan parti komponen seperti MCA, MIC dan Gerakan kerana tidak cukup agresif.
Isu lain menurutnya adalah masalah pertuturan antara pengundi bukan Melayu dan Umno.
“MCA, MIC sepatutnya turun padang dan bercakap dengan pengundi. Umno sudah lakukannya untuk Melayu.
“Bila Umno cuba untuk berkomunikasi dengan bukan Melayu, kadangkala berlakunya halangan dari segi bahasa, contohnya, di bandar, mereka bertutur menggunakan bahasa Inggeris, tapi sesetengah pemimpin Umno tidak dapat memahaminya,” tambahnya lagi.
Jalan penyelesaiannya menurut Khir adalah BN perlu “memperkukuh” MCA, MIC, dan Gerakan dengan membenarkan mereka mengumumkan projek-projek untuk komuniti mereka selain pengumuman di buat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Pemimpin Umno itu menjelaskan komuniti bukan Melayu telah hilang “hormat” kepada pemimpin parti komponen BN kerana mereka dilihat tidak mampu untuk membantu komuniti mereka sendiri.
“Itu sebabnya sekarang kita perlu berikan lebih kuasa kepada MCA dan MIC. Pastikan presiden parti mereka mengumumkan peruntukan untuk sekolah, untuk komuniti mereka. Sekiranya kita hanya mengharapkan perdana menteri dan timbalannya, Umno akan dilihat terlalu dominan, dan masyarakat Cina akan hilang kepercayaan terhadap pemimpin mereka.
“Itu masalahnya sekarang, saya sering ingatkan sekarang kita perlu tingkatkan peluang kepada parti lain untuk membuat keputusan mereka dan berikan mereka peruntukan,” tegasnya.
Khir turut memuji pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad ketika era pemerintahan beliau sebagai perdana menteri, dan oleh sebab itu pemimpin seperti Datuk Seri S. Samy Vellu dan Tun Dr Ling Liong Sik dihormati.
“Kekuatan Umno sahaja tidak akan mampu untuk memperoleh undi bukan Melayu seperti mana dilakukan untuk Melayu. BN Selangor harus bertindak seperti BN, bukan Umno. Kita sekarang berada di peringkat akhir sebelum pilihan raya.
“Sebab itu Samy Vellu seperti raja untuk bangsanya, kerana beliau mengumumkan peruntukan, bukan Dr Mahathir. Suatu ketika dahulu, pemimpin parti komponen begitu dihormati dan sangat kuat kerana mereka turun padang dan memberikan pelbagai benda ... menteri sekarang tiada faktor ‘umph’. Cuba lihat (Datuk Seri) Liow (Tiong Lai) dan (Datuk Seri) Kong Cho Ha.”
Menurut Khir, masih belum terlambat untuk melaksanakan perkara itu, namun perubahan harus dibuat dengan segera bagi membolehkan bukan Melayu menyokong BN.


http://www.themalaysianinsider.com/


PRU13: Rakyat gusar taktik kotor Umno BN

Harakahdaily,30 Mac 2012
KUALA LUMPUR, 30 Mac: PAS Wilayah Persekutuan (PAS WP) merasa yakin sekiranya Pilihan raya Umum ke 13 dijalankan dengan adil, bersih dan telus berkemungkinan besar Pakatan Rakyat akan menguasai Putrajaya.


Ketua Penerangannya, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz berkata, ini hasil kajian daripada pelbagai pihak, dan daripada ‘mood’ serta momentum yang dicetuskan oleh rakyat dengan semangat mahukan angin perubahan dalam pilihanraya umum ke 13.

Namun demikian, ujarnya sejak akhir-akhir ini, sudah beberapa gambaran taktik dan strategi kotor dalam PRU digunakan dapat dikesan melalui pendedahan beberapa individu.

Ini, katanya termasuk pendedahan bekas pemimpin terrtinggi Umno, Tan Sri Syeikh Abdul Kadir Syeikh Fadzir bahawa Umno mengamalkan taktik membeli undi dalam pilihanraya sebelum ini.

“Pengakuan bekas Ketua Penerangan Umno bahagian Pekan, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz bahawa Umno mengamalkan taktik persempadanan kawasan mengundi bagi memenangkan mereka menguatkan lagi hujah penipuan yang telah dan bakal dicipta,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Selain itu, katanya isu pertukaran tempat mengundi Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dari Parlimen Petaling Jaya Utara di Selangor kepada Parlimen Lembah Pantai di Wilayah Persekutuan amat menggusarkan rakyat.

Tambahnya, tidak pasti pula berapa jumlah sebenar ‘mangsa’ pemindahan tempat mengundi dan tiada jaminan pengundi lain tidak akan diperlakukan perkara yang sama dalam PRU ke 13 nanti.

SPR pula, ujar beliau telah mendaftarkan seramai 240,000 petugasnya sebagai pengundi pos, suatu jumlah yang agak besar dan cukup untuk membantu memenangkan banyak parlimen yang terlibat kepada satu pihak.

“Pendedahan Dr Hatta Ramli, Pengarah Pilihanraya PAS Pusat yang juga ahli Jawatankuasa Khas Terpilih Parlimen bagi penambahbaikan pilihanraya bahawa terdapat seramai 79,098 pengundi ragu dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang mempunyai alamat sama menambah keraguan adakah pilihanraya kali ini akan berlangsung dalam suasana yang amat kotor,” katanya lagi.

Oleh yang demikian, katanya PAS WP meminta pemimpin serta jentera Pakatan Rakyat bersiap sedia dengan menumpukan usaha memastikan segala penipuan dalam PRU13 nanti dapat dihidu dan dibongkarkan agar taktik ini tidak dapat dilaksanakan nanti.

Tambahnya lagi, tidak mustahil semua taktik yang telah didedahkan termasuk ‘taktik tawan Terengganu 2004’ digunapakai di seluruh negara bagi memenangkan sebuah kuasa yang dalam keadaan terdesak sekarang.

Tegasnya, PAS WP percaya rakyat mahukan sebuah pilihan raya yang benar-benar adil dan bersih yang ditentukan oleh rakyat sebagai pengundi yang sah.

Rakyat juga, ujarnya lagi tidak mahukan sebuah pilihan raya kotor yang sarat di dalamnya dengan unsur penipuan.

“Masa depan negara perlu ditentukan oleh pengundi sah, bukan ditentukan oleh pengundi yang bukan mendapat warganegara segera, pengundi yang telah mati, serta pengundi pos,” katanya.

Justeru, kata beliau PAS WP mengingatkan Umno BN agar tidak berniat mahupun melakukan apa juga taktik kotor dalam menghadapi PRU13.

“Jadilah insan yang berjiwa besar dengan menerima apa juga keputusan rakyat dengan menjalani sebuah pilihanraya yang adil dan bersih.

“Jika tidak, jangan dikesali jika rakyat kemudiannya bangkit meruntuhkan rejim yang kotor dan korup ini dengan cara yang paling menghinakan,” katanya lagi.


http://bm.harakahdaily.net/Panas! Terbongkar sudah siapakah YB yang ditahan di pusat hiburan

Diterbitkan oleh: Editor@WD
Rabu, Mac 28, 2012
WarkahDaily -- Berikutan tersiarnya laporan berita seorang wakil rakyat Adun Melaka telah ditahan bersama-sama 27 orang yang diperiksa dalam serbuan dilakukan sepasukan polis Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) negeri di sebuah pusat hiburan di Melaka baru-baru ini [Baca sini], ramai membuat andaian siapakah wakil rakyat yang ditahan itu.

Sebuah akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Jit Poh edisi cetak bertarikh 26hb Mac 2012 dilaporkan telah membuat pembongkaran siapakah wakil rakyat bergelar YB yang ditahan itu.

Para blogger pro Pakatan Rakyat turut tidak ketinggalan membuat 'penyiasatan' membongkar siapakah YB berkenaan.

Akhirnya dalam blog erapasca.com mendakwa, wakil rakyat yang di tangkap sebagai pelanggan kelab malam itu ialah seorang YB dari Barisan Nasional (BN) iaitu Adun RIM dalam parlimen Jasin.

Apa yang mengejutkan menurut blog berkenaan, wakil rakyat berkenaan merupakan Timbalan pengerusi Hal Ehwal Islam negeri Melaka (timbalan exco agama).

Dakwa blog itu lagi, wakil rakyat itu juga banyak menyandang jawatan antaranya Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Jasin, AJK Perhubungan negeri Melaka selain terlibat dengan Belia 4B dan menjadi Pengerusi Bola Sepak Melaka.

Kelmarin, PAS Melaka menggesa Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mendedahkan siapakah YB yang ditahankan itu. PAS memberi tempoh seminggu untuk Ali Rustam mendedahkannya siapakah YB yang terlibat dengan gejala tidak sihat itu [Baca sini].

Apa yang menyedihkan, menurut laporan dalam Sinar Harian baru-baru ini, YB yang memegang portfolio timbalan exco agama itu menjadi pelanggan kepada kelab malam yang disertai para pelayan daripada wanita tempatan dan warga asing.

Sungguh memalukan jika dakwaan itu benar. Bagi penulis WarkahDaily (WD), inilah gambaran jelas bagaimana rosaknya integriti yang ditonjolkan oleh Umno-BN yang dikatakan memperjuangkan bangsa, agama dan negara. Apa yang pasti, golongan sebegini merupakan makhluk perosak yang bakal meruntuhkan moral masyarakat negara kita.

Lebih memeranjatkan lagi, antara yang ditahan itu, sebahagiannya didapati positif dadah oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) negeri. Jangan jadi, "harapkan pagar, pagar makan padi".

--WARKAHDAILY

http://warkahdaily.blogspot.com/

No comments: