Cuba Banding

Tuesday, March 27, 2012

Jawatankuasa khas Parlimen dilarang bincang NFC, Lynas, kes Tajudin Ramli

Nazri: Jawatankuasa khas Parlimen dilarang bincang NFC, Lynas, kes Tajudin Ramli

March 27, 2012
KUALA LUMPUR, 27 Mac — Parlimen dan jawatankuasa khasnya tidak dibenarkan berbincang berkenaan butiran Lynas Corporation, Pusat Fidlot Nasional (NFC) dan juga kes Tajudin Ramli sehingga mahkamah membuat keputusan, kata Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz.
Menteri kanan itu berkata perkara itu berkuatkuasa kepada Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) terhadap Lynas, penyiasatan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) terhadap RM250 juta skandal NFC dan soalan Pakatan Rakyat (PR) yang ditolak berkenaan penyelesaian kes Tajudin di luar mahkamah.
“Betul, sekiranya ia masih dibincangkan di mahkamah, undang-undang subjudis terpakai untuk itu,” katanya kepada The Malaysian Insider apabila ditanya di Parlimen semalam.
Turut dinyatakan Lynas PSC hanya mempunyai tiga bulan penggal yang akan tamat sebelum mahkamah menyelesaikan kes tersebut, namun Nazri berkata tempoh panel tersebut masih boleh dilanjutkan.
“Kes Tajudin masih lagi dibincangkan di mahkamah,” katanya.
Menjelaskan isu subjudis hanya boleh ditentukan oleh mahkamah dan bukannya Parlimen, menteri itu berkata, “pada saya jelas sekiranya kes itu masih lagi dalam perbicaraan, kita tidak boleh membincangkannya”.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu (gambar) berkata demikian apabila menjelaskan keputusan Dewan Rakyat menolak soalan berkenaan Tajudin, bekas pengerusi Malaysia Airlines (MAS), dan penyelesaian kontroversi beliau dengan Danaharta.
“Lagipun, penyelesaian di luar mahkamah bukanlah tidak pernah ada di dunia ini,” tambahnya.
Pada 13 Mac, dilaporkan Dewan menolak soalan daripada DAP berkenaan penyelesaian di luar mahkamah Tajudin-Danaharta atas alasan ia tidak boleh dibincangkan.
Keempat-empat ahli Parlimen itu menyoal Putrajaya berkenaan butiran penyelesaian tersebut dan bagaimana ia akan memberikan kebaikan orang ramai sedangkan Tajudin sudah diarahkan oleh Mahkamah Tinggi supaya membayar RM589 juta kepada Danaharta, yang mana di wujudkan bagi mengatasi krisis hutang sewaktu krisis kewangan Asia pada 1997.
Selasa lalu, topik berkenaan subjudis sekali lagi dibangkitkan di Parlimen ketika debat berkenaan cadangan membentuk Lynas PSC.
Usul berkenaan diluluskan walaupun pembangkang enggan memberikan kerjasama, dan menyatakan mereka adalah “pengamal perhubungan awam” oleh Putrajaya untuk membenarkan kilang Lynas di Kuantan.
Namun begitu, Nazri semalam mengingatkan  Dewan telah mempertimbangkan berkenaan Lynas PSC telah memusatkan “pentadbiran” berkenaan pembentukan panel, sama seperti komposisi dan rujukannya.
“Jadi sekiranya ada pihak berkata kerajaan tidak konsisten (dengan menolak soalan Tajudin) kerana kami membenarkan perbincangan Lynas, itu tidak benar.
“Hanya berkenaan Lynas, kami tidak berbincang berkenaan merit kes,” jelas Nazri.
Sepuluh penduduk Kuantan telah mengambil tindakan undang-undang terhadap syarikat Australia itu, Lynas Corporation, untuk mendapatkan perintah mahkamah bagi melawan keputusan Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) berkenaan lesen operasi sementara (TOL) untuk menjalankan kilang nadir bumi tersebut di Gebeng, Kuantan.
Rabu lalu, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengesahkan kepada Dewan perkara spesifik berkaitan dakwaan jenayah terhadap Pengerusi Pusat Fidlot Corporation (NFCorp) Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail adalah subjudis apabila membincangkan skandal NFC.
Penjelasan beliau itu dibuat selepas menolak usul tergempar minggu sebelumnya untuk membincangkan penyalahgunaan wang oleh Salleh dan dan keluarganya. Salleh yang didakwa atas jenayah pecah amanah di mahkamah adalah suami kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.
PAC turut membuka kes berkenaan Tajudin dan NFC, tapi menurut Nazri, jawatankuasa tersebut adalah tidak dibenarkan untuk menyentuh perkara yang berkaitan kes yang masih berlangsung di mahkamah.


themalaysianinsider.
Hutang kroni dilupus, hutang mahasiswa dikejar

Khairil Abdul Rahim,27 Mac 2012
TEMERLOH, 27 Mac: Aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim mempertikaikan bagaimana kerajaan boleh lupuskan hutang kroni sehingga setengah bilion ringgit sedangkan hutang pelajar universiti yang hanya puluhan ribu tidak henti-henti dituntut dan dikejar.

“Bayangkan di negara ini ilmu pun macam diniagakan, masuk belajar kena berhutang. Sanggupkah kita tengok nak belajar kena berhutang dan habis belajar bukannya terus dapat kerja. Pengangguran sekarang ini dua kali ganda jumlah mahasiswa.

“Tapi tuan-tuan tengok Tajudin Ramli hutang RM584 juta boleh dilepas dan selesai begitu saja sedangkan mahasiswa berhutang antara RM15 ke RM50 ribu dikejar sehingga ke lubang kubur. Jadi apa gunanya masuk universiti?

“Mahasiswa yang belum tahu untung nasibnya disenaraihitam dan tak boleh keluar negara. Tapi kalau tengok pemimpin negara sampai berbuih mulut kata rakyat diutamakan,” sindirnya.

Mahasiswa Universiti Perguruan Sultan Idris (Upsi) yang digantung itu berkata demikian ketika berceramah di Taman Saga di sini semalam.

Beliau pernah mencetuskan kontoversi kerana menurunkan gambar Perdana Menteri di PWTC itu berkata, negara sudah lebih 50 tahun merdeka tetapi rakyatnya masih terkongkong walaupun mereka yang dianggap berilmu iaitu pelajar universiti.

“Saya digantung oleh pihak universiti kerana membantah Akta Universiti Kolej Universiti (Auku) yang sudah 40 tahun menutup mulut mahasiswa.

“Kami bantah Auku kerana tak logik membisukan pelajar universiti. Bayangkan kalau yang belajar dalam jurusan Sains Politik takkan tak boleh kritik parti politik, nakkan cakap tentang ayam itik.

“Saya sendiri sebagai mahasiswa. Kita kritik sebab kita sayangkan negara ini. Takkan nak biarkan pemimpin makan rasuah,” hujahnya lagi.

Adam menambah, dengan membisukan mahasiswa itulah menyebabkan pemimpin tidak takut makan rasuah banyak-banyak kerana mahasiswa tidak boleh bersuara. Sedangkan mahasiswa orang yang berilmu justeru tidak mungkin membiarkan kemungkaran dan penganiayaan.

Katanya, apabila sudah tidak ada lagi saluran untuk suarakan kepincangan di mana lagi jika tidak di jalan raya sebagaimana di negara-negara maju mahasiswanya berdemonstrasi di jalan raya.

“Jadi pada hari itu (15 Disember 2012) saya bersama 500 mahasiswa berarak ke PWTC kerana bangunan itu bangunan Umno iaitu parti yang memerintah negara ini.

“Saya turunkan berdera gambar (Datuk Seri) Najib Tun Razak sebagai simbolik membantah penipuan slogan transformasi untuk memansuhkan Auku dan hilang kepercayaan anak muda kepada kepimpinannya selaku ketua kerajaan,” hujahnya lagi.

Adam menyeru golongan anak-anak muda supaya segera menggerakkan perubahan kerana sudah 54 tahun selepas merdeka tetapi pemimpin negara dan parti memerintah masih bergelumang dengan rasuah serta politik perkauman yang membawa budaya samseng.

“Jadi kepada anak-anak muda saya seru, inilah masa yang paling sesuai untuk tumbangkan kerajaan yang ada hari ini demi kebaikan generasi akan datang,” laungnya dengan penuh bersemangat.harakahdaily.

No comments: