Cuba Banding

Friday, February 17, 2012

Kenyataan Media Dato Seri Anwar Ibrahim Berkenaan Isu Palestin – Israel

Kenyataan Media Dato Seri Anwar Ibrahim Berkenaan Isu Palestin – Israel
Posted on Thursday, February 16 @ 02:44:16 PST
Dilulus untuk paparan oleh mmas_forever

Kenyataan MediaDato' Seri Anwar bin Ibrahim 

KEADILAN JUNJUNG ASPIRASI DAN HASRAT RAKYAT PALESTIN

Telah dihebahkan kenyataan saya dalam Asian Wall Street Journal, “I support all efforts to protect the security of the state of Israel,” (Saya menyokong segala usaha untuk melindungi keselamatan negara Israel) sedangkan kenyataan penuh selepas itu, “a step which he said remains contingent on Israel respecting the aspirations of Palestinians.(pendirian tersebut tertakluk kepada syarat bahawa Israel mesti menghormati aspirasi rakyat Palestin) tidak pula disiarkan sepenuhnya. Media, pimpinan UMNO dan Dato’ Seri Najib Razak berterusan menabur fitnah kononnya saya mengkhianati aspirasi rakyat Palestin

Kenyataan saya kepada Asian Wall Street Journal secara jelas meletakkan aspirasi rakyat Palestin yang mahukan keadilan, keamanan dan maruahnya dihormati sebagai syarat kepada tuntutan Israel agar keselamatannya dijamin .

Pendirian saya ternyata diterima pimpinan dunia Islam seumpama Kerajaan Arab Saudi seperti yang diungkapkan Menteri Luar nya, Putera Saud al Faisal bahawa:

“This [2002 Arab Peace Initiatve] is the way toward security.. Israel can’t keep the land and want security at the same time. It has to withdraw and give the Palestinians their rights. If Israel does that, the Arab states will put an end to the state of war. That will give Israel its security”.

Baru-baru ini Raja Abdullah dari Jordan juga mengulangi pendirian yang sama:

“The Palestinian right to statehood and their cry for justice and a homeland free of occupation remain the Arab people’s foremost cause. In Jordan, the “final-status” issues—including borders, refugees, security and Jerusalem—are at the heart of our priorities. This means making real the promise of a viable, independent, sovereign Palestinian state, as part of a two-state agreement that resolves all final-status issues and guarantees security for Israel.”

Makanya, persoalan tuntutan jaminan keselamatan Israel yang bersyaratkan kepada keadilan dan keamanan diberikan kepada rakyat Palestin bukanlah perkara baru. Sedangkan saya tuntas mendokong aspirasi rakyat Palestin sekian lama, bermula dari memimpin demonstrasi membantah keganasan Israel yang mendapat dokongan Amerika pada tahun 1973 di hadapan Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur dan mewakili Malaysia pada tahun 1983 ke Persidangan PLO di Algiers setelah menerima undangan dari Yasser Arafat.

Pendirian saya tuntas menjunjung aspirasi rakyat Palestin yang mahukan keamanan, keadilan dan kehidupan yang bermaruah bertepatan dengan semangat yang disuarakan oleh Ismail Haniyeh, Perdana Menteri Palestin :

“If Israel withdraws to the ’67 borders, then we will establish a peace in stages.. Number one, we will establish a situation of stability and calm which will bring safety for our people – what (Hamas founder) Sheikh (Ahmed) Yassin called a long-term hudna (truce). If Israel declares that it will give the Palestinian people a state and give them back all their rights, then we are ready to recognise them”.

Saya hargai pandangan dan semangat sahabat-sahabat dari PAS, Majlis Syura PAS dan seluruh gerakan dakwah dan pertubuhan Islam yang berterusan membela nasib rakyat Palestin.

Ketetapan PAS yang menentang keras pencerobohan dan kezaliman Israel terhadap rakyat Palestin turut dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia. Saya memahami perbezaan pendirian PAS dengan KEADILAN. Parti Islam SeMalaysia berpendirian kewujudan negara Israel adalah haram dan mereka tidak berhasrat untuk mengadakan sebarang rundingan serta kerjasama dengan Israel.

Walaupun begitu Parti Keadilan Rakyat berkongsi hasrat dengan PAS untuk melihat tertegaknya sebuah negara Palestin yang merdeka, bebas dan makmur, yang juga merupakan hasrat seluruh rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan keadilan.

Ini berbeza dengan adu domba UMNO yang bermuka-muka dan mengambil kesempatan di atas sentimen kuat pro-Palestin di negara ini bagi matlamat politik sempit mereka. Tatkala media UMNO menyerang saya sebagai ejen Israel, Menteri Luar dari UMNO secara terbuka mengesahkan kewujudan Israel berdasarkan penyelesaian dua negara (two-state solution) di Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu .

Manakala saya dituding mengkhianati aspirasi rakyat Palestin, Menteri Pertahanan dari UMNO jugalah yang duduk berbincang dengan Menteri Pertahanan Israel pada tahun 2009 , walaupun perkara ini cuba dipadamkan. Namun rakyat tidak lupa bahawa pentadbiran Perdana Menteri bergegas melantik APCO yang turut diterajui Doron Bergerbest-Eilon, bekas Ketua Perlindungan dan Keselamatan, Agensi Keselamatan Israel dengan berpangkat Mejar Jeneral. Malah, mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang terus menerus memfitnah saya pernah bertemu Perdana Menteri Israel dan menteri luarnya, Shimon Peres di Paris pada tahun 1994. Pada masa yang sama sesuatu yang tidak dapat dinafikan pimpinan UMNO bahawa Malaysia merupakan rakan dagang Israel ke 15 terbesar. Jumlah dagangan antara Malaysia dan Israel mencecah 667.6 juta Euro.

Sikap bermuka UMNO dalam isu Palestin bukanlah perkara baru, sebab itu saya jelas menyeru sahabat-sahabat dan rakyat

Malaysia supaya menumpukan tenaga membantu meringankan penderitaan saudara-saudara di Palestin.
Derita ini ditanggung setiap hari tatkala rakyat Palestin menyabung nyawa menyelamatkan diri dari serangan dan pendudukan tentera Israel. Ini kenyataan kehidupan seharian seorang rakyat Palestin yang harus kita insafi.

Saban hari, keperluan asas seperti air minuman, makanan, ubat-ubatan, simen untuk pembinaan dan pelbagai keperluan lain tidak dibenarkan masuk ke Gaza akibat sekatan Israel. Sengsaranya rakyat Palestin bila mana 80% dari mereka memerlukan bantuan makanan, 90% hidup dalam kemiskinan, lebih separuh daripada isirumah hanya makan sekali sehari dan lebih 60% kanak-kanak menghidap anemia dan kekurangan zat makanan.

Sebab itu saya yakin bahawa aspirasi rakyat Palestin yang mengambil kira kepayahan seharian mereka seperti yang disuarakan oleh pimpinan-pimpinan mereka wajib dijunjung dan dihargai. Semangat setiakawan rakyat Malaysia yang selari dengan aspirasi itu bukanlah satu pengkhianatan kepada perjuangan mereka, sebaliknya menjadi dokongan utama kepada usaha mewujudkan keamanan dan memberikan keadilan kepada rakyat Palestin.

Oleh kerana itu wajar buat kita memahami, menghargai dan menjunjung aspirasi rakyat Palestin yang disuarakan melalui dua pertubuhan utama tersebut. Sepertimana pertemuan saya baru-baru ini di Doha dengan Khalid Mashaal, sebelum termeterainya persetujuan bersama tersebut, saya ulangi dokongan saya buat perjuangan rakyat Palestin, Hamas dan Fatah. Manakala pengiktirafan negara Israel tertakluk selagi mana Israel menghormati kedaulatan wilayah dan keselamatan rakyat Palestin.

Justeru adalah mustahak untuk kita sedari suara rakyat Palestin mutakhir ini adalah melalui Hamas dan Fatah sebagaimana yang tertera dalam persetujuan bersama Hamas dan Fatah di Doha hari ini. Persetujuan tersebut antaranya mengungkapkan dokongan terhadap aspirasi rakyat Palestin, pengunduran tentera Israel dari tanah Arab, menghentikan keganasan dan memperakui kewujudan Palestin. Seandainya ini dihormati maka kewujudan Israel akan diiktiraf. Inilah juga semangat yang terkandung dalam kenyataan saya, “a step which he said remains contingent on Israel respecting the aspirations of Palestinians.” (pendirian tersebut tertakluk kepada syarat bahawa Israel mesti menghormati aspirasi rakyat Palestin).

ANWAR IBRAHIM
KETUA UMUM
PARTI KEADILAN RAKYAT

Panas! Skandal Bakal Adun Negeri Perak Yang Memalukan – Bahagian 5
Posted on Thursday, February 16 @ 03:46:48 PST
Dilulus untuk paparan oleh PenjagaKubur

ArtikelOleh S.A.
Ingatkah lagi pembongkaran kisah ‘perhubungan terlarang’ yang telah dilakukan oleh Azman Noh pada bahagian ke 4 tidak berapa lama dahulu? Kisah yang akan di bongkar kali ini semakin menarik dan bertambah panas.

Kali ini kami akan bongkarkan maklumat lengkap siapakah pasangan wanita kekasih terlarang Azman Noh ini. Nama beliau ialah HALINATUL SHIMA BT AHMAD SHAIBU. Beliau merupakan seorang guru yang mengajar di Ulu Kinta. Beliau juga merupakan AJK Wanita Tambun. Menurut sumber dalaman, beliau jugalah yang tidak menginap di bilik hotel yang telah disediakan semasa Perhimpunan Agong UMNO dan dikatakan bersama dengan Azman Noh.

Kesian suami wanita ini kerana begitu mempercayai isterinya. Dikatakan wanita ini lebih selesa dengan Azman Noh kerana ‘ekonominya agak ok’ kalau di bandingkan dengan suaminya. Walaupun Azman bukanlah begitu kaya, tapi di sebabkan dah ‘syok’, maka wanita ini sapu aja lah…

Satu lagi kisah yang tidak habis-habis di bincangkan di kedai-kedai kopi ialah berkenaan dengan Cikgu Azizi. Dengan berbekalkan keputusan SPM gred 3 sahaja, beliau telah berjaya mendapat bantuan khemah untuk kenduri dari Dato’ Manaf (Ketua Bahagian) sebanyak 50 unit sedangkan orang lain hanya dapat 1-2 unit sahaja. Apakah keistimewaan Cikgu Azizi ini di sisi Ketua Bahagian hinggakan peruntukan pertanian ternakan ayam, lembu dan kambing juga telah diperolehi oleh beliau? Sekali lagi pihak kami meminta supaya Pengarah Jabatan Pelajaran Perak menyiasat dan mengambil tindakan terhadap Cikgu Azizi kerana menjalankan perniagaan semasa menjawat sebagai kakitangan kerajaan.

Dato’ Manaf benar-benar telah menyalahgunakan peruntukan Mayang. Sepatutnya, untuk menjadi lebih telus, Dato’ Manaf sepatutnya menubuhkan satu jawatankuasa kewangan untuk menguruskan peruntukan ini. Memandangkan tiada jawatankuasa ini, Saperi (S/U Bahagian), Cikgu Azizi (AJK Bahagian) dan beberapa yang lain telah berkuasa mengawal peruntukan ini. Yang menarik juga, Dato’ Hamdi Abu Bakar juga sebagai ADUN tidak mendapat peruntukan ini. Agaknya, Dato’ Hamdi terlalu sibuk dengan urusan judi dan juga sibuk meratah setiausahanya sehingga tiada masa nak tengok peruntukan ini. Dato’ Hamdi ini memang telah di perbodohkan dan lansung tiada kuasa. Perkara yang sama juga telah berlaku kepada Dato Azhar. Dia terlalu setia kepada Dato’ Hamdi, hingga menjadi seperti lembu yang di tarik hidung. Agaknya dah terlalu makan budi sangat kot.

Salah satu penyalahgunaan peruntukan ini ialah ‘Projek Cermin Mata’ yang di khususkan untuk mereka yang susah. Menurut sumber-sumber terdekat, bil untuk projek ini sudah mencecah RM600 ribu. Kalau ikutkan, kos satu cermin mata hanya sekitar RM100 – RM120, tetapi telah di ‘claim’ sampai RM300 – RM350 seunit. Ini semua telah diuruskan oleh Saperi (S/U Bahagian). Mereka ini menggunakan duit ini seperti harta benda mereka sendiri.

Di samping itu, peruntukan ini sepatutnya di gunakan untuk membuat rumah kepada mereka yang susah. Dikatakan, mereka telah membuat rumah beberapa unit tapi ‘claim’ gila-gila sehingga dah terlebih ‘budget’. Dato’ Manaf kini telah ‘panic’ dan meminta bantuan pula kepada PM. Apa yang dia bohong pada PM tak tahulah…

Pihak kami benar-benar meminta SPRM untuk menyiasat semua penyalahgunaan kuasa seperti yang di atas kerana mereka ini telah banyak menyeleweng wang yang diperuntukkan khas untuk rakyat.

Baguslah mereka semua berebut untuk menjadi calon BN pada PRU 13 nanti dan dengan apa yang sedang berlaku ini, pasti Pakatan Rakyat yang akan menguasai kawasan ini. Selamat Berjuang!!!!!tranungkite.


Curtin mohon maaf iktiraf Rosmah wanita pertama
Universiti Curtin di Australia memohon maaf kerana merujuk kepada Datin Seri Rosmah Mansor sebagai wanita pertama Malaysia, apabila mengumumkan bahawa isteri perdana menteri itu akan dianugerahkan dengan ijazah Doktor Kehormat Persuratan.
NONEDalam satu kenyataan hari ini naib canselor universiti itu, Jeanette Hacket, berkata Curtin mengambil perhatian berhubung bidasan orang ramai atas pemberian ijazah berkenaan dan juga mengenai penggunaan istilah "wanita pertama".

"Kami juga mengakui penggunaan istilah ‘wanita pertama’ mungkin menyinggung sesetengah pihak dan kami memohon maaf mengenainya.

“Kami tidak lagi akan menggunakan istilah itu dan telah menerbitkan semula kenyataan media kami dengan perubahan yang dibuat itu," kata Hacket.

Kenyataan itu dipaparkan pada laman web rasmi universiti itu di Facebook. Sebelum ini, warga maya, khususnya dari Malaysia yang tidak berpuas hati telah membuat bantahan dan mencemuh Curtin.

Mengenai kritikan sama ada Rosmah layak dianugerahkan ijazah Doktor Kehormat Persuratan,  Hacket berkata bahawa universiti berkenaan tetap dengan pendirian mereka.

[Baca berita penuh]
PERINGATAN: Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

malaysiakini.

No comments: