Cuba Banding

Saturday, October 22, 2011

Timbalan Menteri: Tarik balik penggantungan Aziz Bari

Timbalan Menteri: Tarik balik penggantungan Aziz Bari
Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah hari ini menasihatkan rektor Universiti Islam Antarabangsa (UIA) untuk menarik balik penggantungan kontroversi ke atas Prof Abdul Aziz Bari.

NONEMalaysiakini ternampak mesej teks beliau kepada Datuk Zaleha Kamaruddin pagi ini, di mana beliau berkata penggantungan itu adalah "memudaratkan".

Menurutnya, apa sahaja (sebab-sebab untuk tindakan itu), ia masih
salah dari segi moral dan intelektual (kerana) Aziz belum didapati bersalah.

"Harap tarik balik penggantungan... harap jangan ambil tindakan terhadap mahasiswa yang demonstrasi (semalam)," katanya.

Kelmarin UIA menggantung tugas Abdul Aziz sebagai pensyarah undang-undang sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.

Beliau didakwa "memberikan kenyataan yang bertentangan dengan kepentingan universiti" dan diberi masa sehingga 25 Oktober depan untuk menjawabnya.

Tindakan terhadap pakar itu dipercayai berikutan reaksinya sebelum ini yang mengulas titah Sultan Selangor berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja Methodist di Damansara Utama.

Abdul Aziz dipetik berkata, Sultan Selangor sebagai ketua agama negeri mempunyai hak campurtangan tetapi ia perlu selaras dengan ajaran Islam.

Kenyataannya itu mengundang kontroversi apabila beberapa pemimpin Umno termasuk media yang dikuasai mereka mendakwa tindakan itu cuba memburuk-burukkan institusi raja-raja Melayu sehingga tekanan dibuat bagi beliau digantung tugas

1 comment:

Anonymous said...

tika dr Mahadir serta kuncu kuncunya menderhaka kapada Sultan.. Tak ada pun ngo ngo dan geng geng depa uat demonstrasi dan lapor kapada polis. Kalau ada pun.. tahla...

tapi depa juga sering lupa bahawa dpa derhaka kapada ALLAH. Tunggulah wahai penderhaka yang tak pernah terlintas dihati mereka untuk meminta maaf dan menganggap kuasa dunia mengatasi kuasa yang MAHA AGUNG...MAHA SUCI.. ALLAH YANG SATU.