Cuba Banding

Monday, July 9, 2012

Tolak hudud seperti pertikai al-Quran

Tolak hudud seperti pertikai al-Quran
ArtikelPetikan Sinar Harian

Tolak hudud seperti pertikai al-QuranJOHOR BAHRU - Hukum hudud perlu diterima semua umat Islam dan menolaknya boleh dianggap sama seperti mempertikaikan al-Quran kerana hukum berkenaan telah disebut di dalam kitab itu.

Pendakwah, Dr Mohd Sukki Othman berkata, perbincangan yang lebih terperinci mengenai perkara ini perlu diadakan bagi membentuk kefahaman yang jelas dalam kalangan masyarakat khususnya golongan bukan Islam.

“Hudud adalah sesuatu yang disebut dalam al-Quran dan kalau kita cakap ia tidak sesuai, maknanya kita telah menafikan kesahihan kitab itu.

“Umat Islam perlu terima hukum ini cuma pelaksanaannya perlu dibentuk dengan lebih efisien dan teratur agar ia mendatangkan kebaikan secara menyeluruh kepada semua pihak.

“Di samping itu, pendidikan dan kefahaman berterusan yang jelas mengenai hukum ini amat penting supaya tidak menimbulkan kekeliruan dan rungutan di kemudian hari,” katanya.

Mohd Sukki yang juga Pensyarah di Universiti Putra Malaysia berkata, hukum hudud tidak bercanggah dengan Perlembagaan negara ini yang mendukung agama Islam sebagai agama Persekutuan.

“Apabila Islam dijadikan agama Persekutuan negara ini bermakna kita (Malaysia) menerima secara keseluruhan, jadi hukum hudud ini tidak bercanggah dengan Perlembagaan negara,” katanya.

Katanya, cadangan yang dikemukakan Adun Kemelah, Datuk Ayub Rahmat mengenai pelaksanaan hudud menunjukkan ruang untuk melaksanakan undang-undang itu lebih mudah.

“Melihat kepada senario hari ini menunjukkan hukum hudud mula diterima kedua-dua pihak (Umno dan Pas), jadi ada ruang lebih mudah untuk dibincang ke arah pelaksanaan,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Himpunan Ustaz dan Ulama (Murshid), Dr Zaharuddin Abd Rahman berkata, pelaksanaan hukum hudud di negara ini sentiasa relevan terutamanya dalam keadaan masalah sosial yang semakin membimbangkan dan makin meruncing pada masa ini.

“Saya percaya hukum hudud dapat membantu mengurangkan gejala negatif dan membentuk akhlak masyarakat dengan lebih baik.

“Namun pelaksanaan perlu diproses dengan penjelasan yang menyeluruh kepada masyarakat supaya tidak menimbulkan salah faham,” katanya.

Katanya, isu ketidakadilan dalam pelaksanaan hudud bagi bukan Islam tidak timbul kerana undang-undang itu merupakan pilihan bagi mereka, malah undang-undang sedia ada juga tidak terbatal setelah hudud diguna pakai.

“Saya yakin walaupun hudud dilaksanakan, ia hanya akan diguna pakai pada kadar minimum berdasarkan syarat-syarat yang ditetapkan,” katanya.
Posted on Monday, July 09 @ 02:30:00 MYT by ahmadi
http://www.selatanonline.net/Haniza tegur Umno-BN supaya lebih bertanggungjawab

253 views
Email
PETALING JAYA 8 JULAI : Wakil Rakyat Selangor khususnya dari Umno-BN diminta turut serta berganding bahu dengan Kerajaan Negeri pimpinan Pakatan Rakyat (PR) bagi memajukan negeri ini dengan mengemukakan pandangan bernas ketika sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) berlangsung.
Timbalan Speaker DNS, Haniza Talha berkata, apa dilihatnya di sepanjang empat tahun PR mentadbir Selangor, barisan pembangkang Umno-BN tidak menggunakan sepenuhnya sidang DNS sebagai ruang untuk mengemukakan atau berkongsi pandangan dengan Adun PR bagi kemajuan negeri.
“Apa yang saya perhatikan wakil rakyat khususnya daripada pembangkang tidak menggunakan peluang ini sebaiknya demi kepentingan rakyat dan kemajuan negeri ini. Mereka dilihat hadir sidang dewan dan menyertai perbahasan tanpa berpandukan fakta. Ia menjurus kepada perbahasan yang emosi dan kualiti mereka juga rendah.
“Sidang dewan perlu digunakan sepenuhnya kerana di situlah ruang bagi kita membuat sebarang keputusan dengan pembangkang juga memainkan peranan dalam pembangunan negeri Selangor ini. Namun apa yang dilihat ini tidak berlaku. Mereka juga menghantar soalan kurang bagi sesi soal jawab iaitu kurang dari 10 soalan,” katanya kepada TV Selangor.
Beliau yang juga Adun Taman Medan turut menganggotai Jawatankuasa Penyemak Soalan bagi sidang DNS menjelaskan setiap Adun diberikan tempoh sebulan sebelum sidang dewan dilangsung dengan mengemukakan 20 soalan iaitu 10 soalan lisan dan 10 soalan bertulis yang berkaitan isu atau permasalan di kawasan diwakili.
Katanya, apa diharapkan Adun Umno-BN perlu memberikan keutamaan demi kemajuan negeri dengan lebih serius dan bersungguh dalam mengemukakan sebarang permasalah atau isu ketika berlangsungnya sidang dewan.
“Pembangkang juga punya tanggungjawab dan memainkan peranan tersendiri dalam pembangunan demi kemajuan negeri ini. Mereka perlu memberikan kerjasama kepada Kerajaan Negeri dalam perkara ini,” katanya yang berharap pemimpin Umno-BN tidak terus mengamalkan sikap pentingkan diri serta beretorik.
Haniza selanjutnya berkata, apa yang menghampakan soalan diajukan juga berulang-ulang serta kehadiran yang menghampakan.
Tambahnya, ketika penggulungan dibuat Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam sidang dewan, majoriti Adun Umno-BN tidak mengikutinya dan soalan sama dikemukakan lagi pada sidang seterusnya.
Dalam perkembangan ini, dilaporkan Umno-BN sebagai pembangkang dilihat masih gagal menyesuaikan diri dengan keadaan baru itu setelah sekian lama bertindak sebagai peneraju Kerajaan Negeri.
Sidang DNS yang akan datang akan berlangsung pada 9 hingga 13 Julai ini.

No comments: